Batteri

Batterigenombrott är goda nyheter för elbilar

Batterigenombrott är goda nyheter för elbilar

Forskare i USA har utropat ett genombrott inom batteriutveckling som de tror kan minska kostnaderna för elbilar (EV) och batterierna som används i dem avsevärt.

Teamet från Georgia Tech har utvecklat en lågkostnadskatod av järnklorid för litiumjonbatterier, som de beskriver som ett "revolutionerande material" eftersom det kostar mindre än två procent av priset för nuvarande katodmaterial, samtidigt som det kan hålla samma mängd elektrisk energi.

En viktig egenskap hos batteriet är att det skulle vara det första helt fastfas-litiumjonbatteriet, till skillnad från de fyra typer som för närvarande existerar.
Hailong Chen, biträdande professor vid Georgia Tech och en av forskningsledarna för projektet, sa: "Under lång tid har människor letat efter ett billigare, mer hållbart alternativ till befintliga katodmaterial. Jag tror att vi har hittat ett."

Han tillade: "Detta kan inte bara göra elbilar mycket billigare än bilar med förbränningsmotor, utan det ger också en ny och lovande form av storskalig energilagring, vilket förbättrar elnätets motståndskraft."

Detta genombrott kan vara en stor förändring för elbilindustrin, eftersom halva kostnaden för fordonet kommer från elbatteriet, vilket kommer att minskas kraftigt genom att ha en billig katod.
Med den dramatiska prisnedgången för elbilar kommer fler att kunna köpa dem, särskilt de med lägre inkomster. Detta kommer inte bara att öka efterfrågan på elbilar, utan även efterfrågan på laddningstjänster för att möta kapaciteten och hålla jämna steg med efterfrågan.

En ny undersökning av European Alternative Fuels Observatory (Europeiskt observatorium för alternativa bränslen) visade att kostnaden för att ladda en elbil varierar över hela Europa, där Sverige ligger på en genomsnittlig nivå, medan grannlandet Norge har några av de högsta laddningsavgifterna.
Det kan dock vara så att laddningskostnaderna kommer att sjunka i takt med att dessa enheter också förbättras genom nya teknologiska genombrott.

Läs nästa

Charge Amps Luna: Revolutionerande hemmaladdning för din elbil
Hur kan World EV Day främja elbilsmarknaden?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00