Funktionsnedsättning

Hur många elbilsladdare är tillgängliga för alla?

Hur många elbilsladdare är tillgängliga för alla?

Antalet elbilsförare ökar ständigt i takt med att miljövänliga bilar blir allt mer populära. Men detta återspeglas inte i andelen laddstationer som är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning.

Enligt Vauxhall kan endast 2,3 procent av de offentliga laddstationerna i Storbritannien användas av förare med funktionsnedsättning.

Biltillverkaren fick denna information från kommuner runt om i landet, och data visade att det bara finns 450 anpassade laddplatser på gatorna.

Med tanke på att det finns 2,44 miljoner parkeringstillstånd för personer med funktionsnedsättning i Storbritannien är det nuvarande antalet tillgängliga laddstationer långt ifrån tillräckligt.

Enligt statistik från den brittiska regeringen hade 4,3 procent av befolkningen parkeringstillstånd för funktionsnedsättning år 2022, och detta antal ökar varje år.

Motability Foundation förutspår att 1,3 miljoner bilister med funktionsnedsättning kommer att behöva använda offentliga laddstationer år 2035, när bensin- och dieselbilar fasas ut.

Vauxhalls VD James Taylor säger: "Tillgänglighet är en grundläggande faktor för att säkerställa att övergången till elbilar är både praktisk och inkluderande."

Han tillade att detta är ett "betydande hinder" för förare med funktionsnedsättning som vill köpa en elbil, eftersom det inte finns tillräckligt många laddstationer som de kan använda på offentliga platser.

Bland de elbilar som kan användas av personer med rörlighetsproblem finns Vauxhall Corsa Electric, Astra Electric, Combo Life Electric, Vivaro Life Electric och Mokka Electric.

Tillverkaren planerar också att erbjuda en helt elektrisk version av alla sina modeller i slutet av 2024.

Läs nästa

Välj elbilsladdare till elbilen
Vilka är kostnadsbesparingarna med att äga en elbil?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande så återkommer inom kort.