Ladda elbil

När ska du ladda din elbil under varma, soliga dagar?

När ska du ladda din elbil under varma, soliga dagar?
Att köra elbil på sommaren kan vara en riktigt härlig upplevelse, men det är viktigt att du tar hand om din elbil på rätt sätt när temperaturen stiger. Höga temperaturer kan påverka elbilar negativt eftersom de fungerar bäst när det är mellan 20 och 25 grader Celsius. När termometern klättrar över dessa nivåer kan du märka att räckvidden minskar avsevärt, och det finns även en risk för skador på batteriet.

Enligt Scientific American kan extrem värme påverka elbilens prestanda. "Extremt varma dagar kan skada en elbils prestanda. Högre temperaturer snabbar upp de rörliga jonerna, och vid en viss punkt kan detta utlösa en serie oavsiktliga kemiska reaktioner som försämrar batterikomponenterna, inklusive elektrolyten, under bilens livslängd."

American Automobile Association har också noterat att körsträckan kan minska med upp till 17 procent när temperaturen når 35 grader Celsius och luftkonditioneringen är på.

Många moderna elbilar är utrustade med ett kylsystem som hjälper till att hålla batteriet vid optimal temperatur, vilket gör att bilen kan leverera sin normala räckvidd. Det är dock ändå en bra idé att undvika överhettning för att säkerställa en lång livslängd på ditt batteri.

Ett enkelt sätt att skydda din bil mot överhettning är att parkera den i skuggan. Detta minskar risken för att batteriet blir för varmt, vilket i sin tur kan påverka laddningseffektiviteten på sikt. Om batteriet skadas kan laddningstiden öka och räckvidden minskar.

Ett annat tips för att skydda din elbil under sommaren är att ladda den under de svalare timmarna på dagen, som på morgonen, kvällen eller natten. Genom att undvika att ladda bilen under dagens varmaste timmar minskar du risken för överhettning, vilket kan ha en positiv effekt på batteriets prestanda över tid.

Läs nästa

Vilka är kostnadsbesparingarna med att äga en elbil?
Varför är det så mycket billigare att köra en elbil än en bensinbil?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00