Laddstationer

Vad är världens största laddstation för elfordon?

Vad är världens största laddstation för elfordon?
Med den snabbt ökande populariteten för elbilar har efterfrågan på laddstationer, både i hemmen och på offentliga platser, naturligtvis ökat markant. Det finns olika program för nuvarande och blivande elbilsägare att få tillgång till hemmaladdning, men på offentliga platser är man beroende av gatuladdare, laddplatser på parkeringsplatser och större laddparker.

Med den stora populariteten för elbilar på alla nivåer av ekosystemet har laddstationerna också vuxit i storlek. Men när det gäller att avgöra vilken som är världens största laddstation för elfordon finns det två kandidater, beroende på hur man definierar "störst."

Den mest omtalade största stationen i världen är Shell Recharge Shenzhen Airport EV Station, som ligger 2,5 km från flygplatsterminalen och består av 258 laddningspunkter som erbjuder snabbladdning för alla typer av besökare, oavsett om de stannar länge eller bara behöver en snabb påfyllning.

Vid första anblick är detta det mest logiska svaret. Kina är för närvarande den största marknaden för både köp och export av elbilar, och Shell är ett av världens största oljebolag, vilket ger dem kapitalet att samarbeta med den kinesiska elbilstillverkaren BYD för att skapa denna station.

Men även om denna station är den största till ytan, har flest snabbladdare i världen och en gång var världens största, är den tekniskt sett inte längre världens största laddstation när det gäller antalet laddpunkter, en titel som den endast höll i två månader.

Merklingen järnvägsstation i Tyskland byggde om sin parkeringsplats 2023 för att ha 430 parkeringsplatser, varav 259 är utrustade med laddpunkter, drivna av solpanelstak som också skyddar bilarna.

Detta är bara en laddpunkt mer än stationen i Shenzhen men visar att ambition och innovation kan komma från oväntade platser, inte bara de mest uppenbara.

Läs nästa

Bästa laddhybriderna 2024 – Vi listar topp 8
Så tjänar du pengar och hjälper till att stabiliser elnätet med hemmabatteri

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00