Elbilsladdare

Vad du ska leta efter i en laddare för elbilar

Välj elbilsladdare till elbilen
När du har bestämt dig för att köpa en elbil är det viktigt att du kan ladda den på ett bekvämt sätt hemma. Även om det finns offentliga laddningsstationer, är det betydligt smidigare att kunna ladda bilen vid ditt eget hem än att behöva åka iväg någon annanstans innan en resa.

När du väljer laddningslösning för hemmet, bör du fundera på wattal. Ett högre wattal innebär snabbare laddning, men alla hem kan inte utrustas med en kraftig laddstation på till exempel 22 kW.

Ett långsammare alternativ på 7 kW kan vara mer praktiskt, då det fulladdar ett batteri på 60 kWh på cirka åtta timmar. Det innebär att du kan ansluta din bil på kvällen, och den är fulladdad till morgonen.

För de som oftast gör kortare resor eller kör en plug-in hybrid (PHEV), kan en 3,6 kW-laddare vara tillräcklig, eftersom dessa fordon inte kräver lika frekvent laddning som rena elbilar.

Det finns även fasta och icke-fasta laddningspunkter att överväga. En fast laddningspunkt har en permanent kabel, vilket eliminerar risken för att kabeln inte finns tillgänglig eller blir stulen. En icke-fast laddare tillåter däremot avlägsnande av kabeln, vilket kan göra området mer estetiskt tilltalande och flexibelt med avseende på kabellängd och fordonstyp.

Att välja en laddningsenhet som kan övervakas via WiFi är fördelaktigt då det ger en översikt över använd el och kostnader. För områden där WiFi-täckning är begränsad kan laddare med mobildataanslutning vara ett bra alternativ.

Läs nästa

Europa behöver en snabb ökning av laddstolpar för att uppnå klimatmålen
Hur många elbilsladdare är tillgängliga för alla?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande så återkommer inom kort.