Bensinbil

Varför är det så mycket billigare att köra en elbil än en bensinbil?

Varför är det så mycket billigare att köra en elbil än en bensinbil?

Trots de många förändringar som har skett inom elbilar och laddinfrastruktur de senaste åren, finns det en fördel med elbilar som alltid har varit tydlig: det är betydligt billigare att köra en elbil än en bensin- eller dieselbil.

Sedan 2023 har World Economic Forum rapporterat att de totala ägandekostnaderna för en elbil nu är lägre eller likvärdiga med kostnaderna för en bensin- eller dieselbil av samma storlek, form och prestanda. Driftskostnaderna har dock alltid varit lägre för elbilar.

Även när bränslepriserna vid pumpen var betydligt lägre än idag, har det varit mycket billigare att ladda sin bil från elnätet. I vissa fall, särskilt med elbilar som har längre räckvidd och tillgång till billig el, kan driftskostnaderna vara en fjärdedel av kostnaden för bensin eller diesel.

Tidigare har dessa lägre driftskostnader ofta balanserats ut av högre inköpskostnader. Elbilar har historiskt sett varit dyrare än sina bensin- och dieselmotsvarigheter på grund av mer komplex tillverkning och brist på stordriftsfördelar.

Men detta har förändrats med ökningen av mer praktiska och prisvärda elbilar, särskilt sedan lanseringen av Nissan Leaf 2009. Det ökade intresset för elbilar har gjort dem successivt billigare att tillverka när många komponenter nu kan produceras i större volymer.

Dessutom har de kraftigt stigande bränslepriserna gjort att skillnaden i driftskostnader blivit ännu tydligare. I kombination med den sjunkande kostnaden för att köpa både elbilen och en laddstation för hemmabruk, har fördelarna nu blivit så stora att de initiala investeringarna inte längre överskuggar besparingarna.

Med stigande priser på fossila bränslen och sjunkande elpriser tack vare grönare energikällor kommer denna trend sannolikt att fortsätta, tills bensin- och dieselbilar gradvis försvinner från marknaden.

Läs nästa

När ska du ladda din elbil under varma, soliga dagar?
Elbilsladdning i Sverige 2024: En Djupdykning i Statistik, Utmaningar och Möjligheter

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00