Elbilsägande

Vilka är kostnadsbesparingarna med att äga en elbil?

Vilka är kostnadsbesparingarna med att äga en elbil?

Elbilar har ökat i popularitet de senaste åren eftersom de släpper ut mindre växthusgaser än bensin- eller dieseldrivna bilar, vilket gör dem mycket bättre för miljön. Men förutom att hjälpa till att bromsa klimatförändringarna, lockas många köpare också av de ekonomiska fördelarna med att köra en elbil.

För det första är de mycket billigare att köra. Enligt Energy Saving Trust kostar en elbil vanligtvis 200 kronor i elektricitet för att köra 35 mil. Det skulle dock kosta cirka 720 kronor för ett bensin- eller dieseldrivet fordon att täcka samma sträcka.

Bilägare kan sänka sina driftskostnader ytterligare genom att ladda sin bil över natten med ett förmånligt elavtal.

Elbilsägare kan ofta undvika att betala extra avgifter för sina bilar, till exempel är dessa fordon berättigade till ren fordons rabatt på Stockholms trängselskatt om de släpper ut 0 g/km koldioxid. Förare kan också betala mindre i miljözoner och fordonsskatt.

I många städer runt om i Sverige erbjuds även gratis parkering för elbilar, vilket sparar bilägare en betydande summa pengar.

Dessutom, eftersom det finns färre mekaniska delar i en elbil, är det mindre sannolikt att den behöver reparationer eller komponenter utbytta än bensin- och dieselbilar. Detta kan spara förare mycket på underhåll och service.

Därför, även om det kan kosta mer att köpa en elbil, kompenseras detta av de besparingar som ägarna kan göra under fordonets livstid. Det kan till och med bli billigare att äga en elbil i längden eftersom drifts-, service-, skatte- och parkerings kostnaderna är konsekvent lägre.

Läs nästa

Hur många elbilsladdare är tillgängliga för alla?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande så återkommer inom kort.