Bostadsrättsförening

Laddningsstationer i Brf

Laddningsstationer i Brf

Vad ska en styrelse tänka på när man installerar laddningsstationer.

Elbilarna ökar i popularitet på svenska vägar, och det är inte förvånande med tanke på deras miljövänliga egenskaper och fördelar. Som medlem i en styrelse eller bostadsrättsförening är det viktigt att tänka på hur ni kan möta den ökande efterfrågan på elbilsladdning. I den här artikeln kommer vi att utforska några viktiga råd och tips för att säkerställa en smidig övergång till elbilsladdning i er förening.

Framtidssäkring är nyckeln

När ni planerar för elbilsladdning är det avgörande att tänka på framtiden. Elbilsmarknaden utvecklas i rasande takt, och det är därför viktigt att er lösning är hållbar och anpassningsbar.

Här är några steg ni kan ta:

  • Hållbar Infrastruktur: Installera en laddningsinfrastruktur som är robust och långlivad. Er lösning bör vara lika funktionell om 15 år som den är idag.
  • Flexibilitet: Se till att er laddningsinfrastruktur kan anpassas till olika laddningsbehov. Flexibla lösningar är nyckeln till att möta framtida efterfrågan.

Tips inför installation av laddstolpar

Antal laddningsplatser
Ett vanligt dilemma är att bestämma hur många laddningsplatser ni bör erbjuda. Istället för att starta smått bör ni överväga att förbereda för alla platser eller åtminstone hälften av dem. Detta gör det enklare att skalas upp när fler medlemmar väljer elbilar.

1-fas eller 3-fas?
Frågan om ni bör installera 1-fas eller 3-fas laddare är vanlig. Många tror att 3-fas är den bästa framtida lösningen, men det beror på bilarnas körmönster. Det viktigaste är att er infrastruktur är redo och att kablaget är tillräckligt kraftfullt för att undvika underdimensionering.

Semiautomatiska
Jordfelsbrytare fundera på fördelarna med semiautomatiska jordfelsbrytare. Om ni har många laddningsplatser och behöver återställa jordfelsbrytare manuellt kan detta bli mycket tidskrävande. Överväg alternativ som minimerar underhållsbehovet och ökar användarvänligheten.

Trådbundet eller WiFi?
När ni kopplar upp laddstationerna är det viktigt att fundera på vilket sätt som är bäst. WiFi kan vara instabilt när det gäller överföring av information mellan laddare och kan påverka användarupplevelsen. Om laddbalanseringen enbart sker via molnet och WiFi, kan det vara en osäker lösning. Ett pålitligt och trådbundet nätverk kan vara ett bättre alternativ för att säkerställa en stabil laddningsupplevelse.

Välj leverantör med OCPP-stöd
Slutligen är valet av leverantör av största vikt. Se till att ni väljer en leverantör som erbjuder stöd för OCPP (Open Charge Point Protocol). Detta gör det enklare att byta leverantör om ni inte är nöjda eller om prishöjningar blir orimliga. Tänk på det som att byta mobiloperatör utan att behöva köpa en ny telefon – smidigt och kostnadseffektivt.

 

Läs nästa

10 tips för att välja rätt laddbox
Vilken typ av laddbox behöver jag för min elbil?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande så återkommer inom kort.