Batteri

Så tjänar du pengar och hjälper till att stabiliser elnätet med hemmabatteri

Så tjänar du pengar och hjälper till att stabiliser elnätet med hemmabatteri

Att installera solceller och hemmabatterier ger inte bara sänkta elkostnader och miljöfördelar, utan också möjligheten att tjäna pengar och bidra till att stabilisera elnätet. Genom att delta i frekvensreglering och andra stödtjänster kan ditt hemmabatteri bli en inkomstkälla samtidigt som du hjälper till att hålla elnätet stabilt. Här förklarar vi hur det fungerar och varför det är en smart investering.

1. Vad är frekvensreglering och stödtjänster?
Frekvensreglering är en stödtjänst som ser till att elnätets frekvens hålls stabil vid 50 Hz. Det är avgörande för att förhindra störningar och avbrott i elförsörjningen. När efterfrågan på el plötsligt ökar eller minskar, eller om en kraftanläggning faller bort, behövs snabba justeringar för att återställa balansen.

Stödtjänster omfattar flera åtgärder som hjälper Svenska kraftnät att driva elnätet på ett säkert och effektivt sätt. Som privatperson kan du bidra genom att erbjuda energi från ditt hemmabatteri när nätet behöver stabiliseras.

2. Hur kan ditt hemmabatteri delta i frekvensreglering och andra stödtjänster?
Genom att ansluta ditt hemmabatteri till ett virtuellt kraftverk (VPP) kan du bli en del av elnätets stödtjänster. Ett VPP är ett nätverk av småskaliga energiproducenter, som solceller och batterier, som tillsammans kan agera som en stor kraftanläggning. När nätet behöver balans kan energin i ditt batteri matas ut till nätet eller laddas upp, beroende på behovet.

Svenska kraftnät erbjuder flera typer av stödtjänster där du kan delta:

Primär frekvensreglering (FCR-N och FCR-D): Din batteri kapacitet används för att reglera frekvensen i realtid.

Sekundär och tertiär reglering: Mer avancerade former av frekvensreglering som kräver snabb respons och kan ge högre ersättning.

Ekonomiska fördelar med att deltaga i stödtjänster
Att använda ditt hemmabatteri för frekvensreglering och andra stödtjänster kan ge dig en betydande extra inkomst utöver de besparingar du redan gör med solceller och batterier. Här är några viktiga siffror att tänka på:

  • Månadsinkomster: Du kan tjäna mellan 200 och 800 kr per månad beroende på marknadsförhållanden och ditt batteris kapacitet.
  • Årliga intäkter: Med stabil efterfrågan kan dina inkomster uppgå till 10 000 kr per år genom att delta i stödtjänster.
  • Potential för snabbare återbetalning: Genom att kombinera besparingar på elräkningen och inkomster från stödtjänster kan du minska återbetalningstiden för din investering med flera år.

Miljömässiga och systemmässiga fördelar
Förutom de ekonomiska fördelarna spelar du en viktig roll i övergången till ett mer hållbart energisystem. Förnybar energi som vind- och solkraft är oförutsägbara, och genom att bidra till frekvensreglering och andra stödtjänster hjälper du till att stabilisera elnätet, vilket är avgörande för att upprätthålla en säker och tillförlitlig elförsörjning.

Hur kommer du igång?

  • Installation och anslutning: Ditt hemmabatteri installeras och ansluts korrekt av våra erfarna installatörer, som har expertis inom integrering med virtuella kraftverk för deltagande i stödtjänster.
  • Konsultera experter: Våra specialister hjälper dig att maximera nyttan av ditt batteri genom att vägleda dig i hur det bäst kan användas inom dessa program.
  • Övervaka och optimera: Följ dina inkomster noggrant och säkerställ att ditt batteri presterar på topp för att maximera dina förtjänster.

Intresserad av ett hemmabatteri?

Vill du bidra till att stabilisera det svenska kraftnätet och samtidigt tjäna pengar? Kontakt oss och fyll i dina uppgifter, så kontaktar vi dig för att gå igenom upplägget och besvara alla dina frågor. Ta steget mot en mer hållbar och lönsam energilösning idag!  

 

Källa:
Svenska Kraftnät - Stödtjänster och åtgärder

Läs nästa

Vad är världens största laddstation för elfordon?
Laddkabel för elfordon: Vilken är rätt för dig?

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00