Elbilsladdare

Hur många laddboxar behöver Sverige?

Hur många laddboxar behöver Sverige?
Elbilsrevolutionen har börjat! Men hänger laddinfrastrukturen med? Eviq.se dyker ner i frågan om hur många laddboxar Sverige egentligen behöver. Vi gräver fram prognoser, utmaningar och konkreta tips för att elektrifieringen ska nå sin fulla potential.

Sveriges elbilsflotta växer i rasande takt. Under 2023 registrerades fler elbilar än bensin- och dieselbilar tillsammans för första gången. Denna snabba elektrifiering av transportsektorn ställer stora krav på laddinfrastrukturen. Men hur många laddboxar behöver egentligen Sverige?

I slutet av 2023 fanns det ca 350 000 elbilar registrerade i Sverige. Enligt prognoser från branschorganisationen Mobility Sweden kommer antalet elbilar att öka till 1 miljon år 2027 och 2,5 miljoner år 2030.

Samtidigt fanns det i slutet av 2023 ca 70 000 publika laddpunkter i Sverige. En laddpunkt kan ha en eller två uttag,vilket innebär att det totala antalet ladduttag var ungefär 105 000.

För att klara av den fortsatta elektrifieringen av transportsektorn behöver Sverige installera betydligt fler laddboxar. En rapport från Power Circle, en tankesmedja inom energisektorn, uppskattar att Sverige behöver 2,5 miljoner laddpunkter år 2045. Av dessa bör 1,8 miljoner vara publika och 700 000 privata.

Det finns dock en rad utmaningar som behöver lösas för att nå detta mål. En av de största utmaningarna är bristen på elnätkapacitet. I många områden behöver elnätet förstärkas för att klara av den ökade belastningen som elbilarna kommer att innebära.

En annan utmaning är finansieringen av laddinfrastrukturen. Det är kostsamt att installera laddboxar, och det är inte alltid klart vem som ska stå för kostnaden. Staten har avsatt medel för att stödja utbyggnaden av laddinfrastruktur, men det kommer att krävas ytterligare resurser för att nå målet om 2,5 miljoner laddpunkter.

Trots utmaningarna är det tydligt att Sverige behöver installera betydligt fler laddboxar de kommande åren. En välutbyggd laddinfrastruktur är avgörande för att Sverige ska nå sina klimatmål och för att elbilar ska bli ett attraktivt alternativ för fler bilister.

 

Här är några tips för att öka takten i utbyggnaden av laddinfrastruktur:

  • Förstärk elnätet. Det är nödvändigt att investera i elnätet för att klara av den ökade belastningen som elbilarna kommer att innebära.
  • Ge ekonomiska incitament. Staten kan ge ekonomiska incitament till privatpersoner och företag som installerar laddboxar.
  • Samverka mellan olika aktörer. Staten, kommuner, energibolag och bilindustrin behöver samarbeta för att öka takten i utbyggnaden av laddinfrastruktur.
  • Sätt tydliga mål. Det är viktigt att sätta tydliga mål för utbyggnaden av laddinfrastruktur.

Genom att ta dessa steg kan Sverige skapa en välutbyggd laddinfrastruktur som möjliggör en snabbare elektrifiering av transportsektorn.

Här är några ytterligare tankar kring frågan:

  • Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver ske i takt med att elbilsflottan växer. Det är inte optimalt att installera för många laddboxar för tidigt, då det kan leda till underutnyttjande av infrastrukturen. Men det är också viktigt att inte hamna på efterkälken och riskera att elbilsägare inte har möjlighet att ladda sina bilar.
  • Det är viktigt att laddinfrastrukturen är tillgänglig för alla. Det innebär att laddboxar behöver installeras i både tätorter och glesbygd. Det är också viktigt att laddboxarna är enkla att använda och att priserna på laddning är rimliga.
  • Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver samordnas med andra infrastruktursatsningar. Det är till exempel viktigt att laddboxar installeras i anslutning till parkeringshus, busshållplatser och järnvägsstationer.

Sammanfattningsvis är utbyggnaden av laddinfrastruktur en viktig fråga för Sverige. Genom att ta kloka beslut och samverka mellan olika aktörer kan vi skapa en välutbyggd laddinfrastruktur som möjliggör en snabbare elektrifiering av transportsektorn.

Här är några källor som du kan använda för att läsa mer om laddinfrastruktur:

 

Läs nästa

Elbilsladdare för bostadsrättsförening
Förstå elpriser och laddningskostnaden för din elbil

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande eller ring oss.
Tel: 08 - 502 78 648
E-post: info(@)eviq.se 
Chatta med oss mellan 09:00 -16:00