I tider då klimatförändringar och stigande globala temperaturer kräver hållbarare levnadssätt växer intresset för elbilar kraftigt. I Sverige är denna trend tydlig, där elbilar stod för 35 procent av alla nya bilregistreringar i mars, enligt statistik från Mobility Sweden.
Detta visar på ett växande intresse för miljövänliga transportalternativ. Med en ökning på 32 procent i registreringar av privata elbilar enligt en rapport från CTEK Magazine, är det uppenbart att Sverige är på god väg mot en grönare framtid. Men att välja rätt elbil och den optimala laddningsstationen för hemmabruk kan kännas överväldigande. Det finns inte en lösning som passar alla – valet beror på dina personliga behov och hur du planerar att använda din bil.
Först och främst, överväg vilken typ av fordon du behöver ladda. Olika bilar kräver olika laddningskapaciteter, vilket är centralt att förstå innan du gör ditt val.
De flesta elbilar idag laddas med en effekt på mellan tre och 11 kW. Även om en 22 kW-station är tillgänglig, är det inte nödvändigt att välja en så kraftfull modell om inte ditt fordon kräver det.
Det finns huvudsakligen tre typer av laddningsstationer:
- Nivå 1-laddare är det grundläggande alternativet som erbjuder långsam laddning, cirka 8 km räckvidd per timme.
- Nivå 2-laddare är mer avancerade, använder ett 240V-uttag och kan ge cirka 30 km räckvidd per timme. Detta gör dem till ett populärt val bland elbilsägare.
- Nivå 3-laddare är snabbladdare som använder 480V och likström (DC), vilket kan ge en laddning på 5 till 32 km per minut. Dessa är dock dyrare att installera och alla bilar stöder inte DC-laddning, vilket begränsar deras användbarhet för vissa fordon.
Detta är en kort genomgång av de olika laddningsalternativen och de överväganden som kan vara bra att göra. Om du behöver mer hjälp eller rådgivning, tveka inte att kontakta vårt team på eviQ. Vi hjälper dig gärna att hitta den laddningslösning som passar bäst för dina behov.
Hur väljer jag rätt laddningsstation för elbilar?
När behovet av att leva mer hållbart blir allt viktigare i linje med klimatförändringar och stigande globala temperaturer är det troligt att intresset för elbilar också kommer att fortsätta att öka ... och faktum är att det redan är fallet i Sverige, med nyligen statistik från Mobility Sweden som visar att elbilar utgjorde 35 procent av alla nya bilar som registrerades i mars.
Det verkar som att Sverige som nation alltmer övergår till konceptet med miljömedveten resande, med en ökning på 32 procent av privata laddbox-registreringar, rapporterar CTEK Magazine.
Även om detta naturligtvis är utmärkta nyheter kan det vara lite förvirrande att navigera i laddbox-inköpsprocessen, särskilt när man försöker lista ut vilken lösning för EV-laddningsstationer som ska investeras i hemma.
Problemet är att det inte finns en enkel lösning som passar alla, och du måste ta hänsyn till din egen användarupplevelse för att hjälpa dig fatta de relevanta nödvändiga besluten.
För det första, tänk på vilken typ av fordon som kommer att använda laddningsstationen. Olika bilar har olika maximala laddningsnivåer, så det är viktigt att ha denna information innan du investerar pengar.
Majoriteten elbilsladdare laddas mellan tre och 11 kW, även när du har en 22 kW laddningsstation, så du kanske inte behöver välja en enhet som ger så mycket effekt.
Det finns för närvarande tre nivåer av elbilasladdare att välja mellan. Nivå ett-laddare är de långsammaste på marknaden och kommer att ladda ditt fordon med cirka 8 km per timme. Nivå två-laddare - det mest populära alternativet - använder en 240V-uttag och kan ladda upp ett batteri med cirka 30 km per timme.
Nivå tre-laddare använder däremot ett 480V-uttag och en likström (DC), vilket innebär att de kan ladda ett fordon med mellan fem och 32 km per minut! Notera dock att installationskostnaderna kan vara mycket höga och inte alla EV: er kommer att stödja DC-laddning, så detta kanske inte är ett alternativ för dig.
Självklart är detta bara en mycket snabb överblick över laddningsstationer och vilka beslut som behöver fattas, så om du behöver ytterligare hjälp eller råd, kontakta eviQ-teamet idag.