Elbilsägande

Vad ska man tänka på när man köper en Laddbox?

Vad ska man tänka på när man köper en Laddbox?

Äger du en elbil eller överväger att skaffa en? I så fall är du på rätt väg mot en mer miljövänlig framtid och en mer ekonomiskt fördelaktig körupplevelse. Men har du funderat över hur du kan göra din elbilskörning ännu bekvämare och effektivare? Svaret kan vara så enkelt som att investera i en laddbox.

Att köpa en laddbox för din elbil är inte bara ett praktiskt beslut utan också en investering som kan göra din dagliga körning smidigare och mer miljövänlig. I detta blogginlägg kommer vi att utforska de viktiga faktorerna att tänka på innan du väljer rätt laddbox för dina specifika behov. Oavsett om du är en erfaren elbilsägare eller nybörjare på området, kommer du att upptäcka att det finns mycket att lära och dra nytta av när det gäller att optimera din laddningsupplevelse.

Följ med oss när vi granskar de olika aspekterna av laddboxval och ger dig expertinsikter om hur du kan göra den bästa investeringen för både dig själv och miljön. Låt oss dyka in i världen av laddboxar och se hur de kan förbättra din elbilskörning.

Vilken typ av laddbox ska man välja?

Det första steget är att bestämma vilken typ av laddbox du behöver. De två vanligaste typerna är väggmonterade och fristående laddboxar. Väggmonterade laddboxar är idealiska om du har begränsat utrymme, medan fristående alternativ ger mer flexibilitet.

 

Vilken laddningskapacitet passar mig?

När du väljer en laddbox är laddningskapaciteten en avgörande faktor att ta hänsyn till. Oftast kan man välja mellan olika effektnivåer, såsom 3,6 kW, 7 kW, 11 kW eller 22 kW. Att välja rätt kapacitet är viktigt för att säkerställa att din elbil laddas snabbt och effektivt.

Men det finns en viktig detalj att komma ihåg: Det är inte alla som kan utnyttja laddboxens maximala effekt på grund av sina elskåps förutsättningar. Ditt elskåp har en viss amperkapacitet, och om den inte matchar laddboxens kapacitet kan du inte dra full nytta av dess potential. Det är som att försöka fylla ett glas med vatten från en kran med låg vattenflöde – du kan inte fylla glaset snabbare än vad kranen tillåter.

Innan du väljer laddningskapacitet på din laddbox är det därför viktigt att ta reda på hur mycket amper ditt elskåp kan leverera. Detta gör det möjligt för dig att anpassa laddboxens kapacitet efter dina specifika elskåp förutsättningar och säkerställa att du får den bästa landningshastigheten som din installation tillåter.

Så, medan du letar efter den optimala laddnings kapaciteten för din laddbox, kom ihåg att din elskåpsamper kapacitet är en nyckelkomponent för att få ut mesta möjliga av din laddnings upplevelse. Det handlar om att hitta den rätta balansen mellan laddboxens kapacitet och ditt elsystem för att säkerställa en smidig och effektiv laddning för din elbil.

  • 3,6 kW kräver vanligtvis en 16 ampere-anslutning.
  • 7 kW kräver normalt en 32 ampere-anslutning.
  • 11 kW kräver oftast en 3-fas-anslutning med 20-25 ampere per fas.
  • 22 kW kräver en 3-fas-anslutning med 32 ampere per fas. 

Smidigt Installation av din laddbox

Kopplingen av din laddbox är en kritisk del. Det är bäst att anlita en professionell elektriker för installationen för att säkerställa att den görs korrekt och säkert. När du beställer en laddbox via eviQ har du möjligheten att välja med installation, du kan läsa mer här hur det går till. Alla våra elektriker är certifierad och är registrerade hos elsäkerhetsverket.

 

Måste man har jordfelsbrytare eller personskyddsautomat till sin laddbox?

För oss är din säkerhet och överensstämmelse med gällande regelverk av högsta prioritet. Därför kan det vara nödvändigt att inkludera en jordfelsbrytare eller personskyddsautomat i din laddboxinstallation.

Varför är det viktigt?

En jordfelsbrytare eller personskyddsautomat är en extra säkerhetsåtgärd som kan vara obligatorisk beroende på din specifika laddboxmodell. 
Dessa enheter är utformade för att skydda både dig och din elbil mot elektriska fel och olyckor. De övervakar strömmen och bryter omedelbart strömmen om de upptäcker avvikelser som kan utgöra en risk.

Din säkerhet

Hos oss ingår det nästa alltid en jordfelsbrytare eller personskyddsautomat i din laddboxinstallation.
Genom att göra detta strävar vi efter att säkerställa högsta möjliga säkerhetsstandarder och minimera risken för elektriska incidenter som kan påverka dig, din elbil och din hemmiljö.

Så när du väljer en laddbox och överväger dess installation, var medveten om vikten av jordfelsbrytare eller personskyddsautomat. Dessa enheter är en värdefull del av din laddningsinfrastruktur som främjar säkerhet och ger dig lugn och ro medan du laddar din elbil.

 

Laddbox - Bäst i test

Innan du köper en laddbox är det klokt att göra forskning och se vilka modeller som har fått bra recensioner och betyg från andra användare. Det är en god idé att undersöka olika laddbox modeller och ta reda på vad andra användare har att säga om dem. Länkar till två populära modeller hittar du här och här.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla har olika förutsättningar när det kommer till att installera en laddbox i hemmet. Vissa kanske har enkla förhållanden där en laddbox enkelt kan installeras bredvid sin elcentral. Andra kan stöta på utmaningar som att behöva gräva ner kablar i marken eller anpassa sin befintliga elanläggning för att rymma en laddbox. Därför är det avgörande att ta hänsyn till de unika möjligheter och hinder som din hemmiljö kan innebära innan du väljer en laddbox.

Att bedöma din egen situation noggrant och överväga installationens komplexitet är viktigt för att undvika överraskningar och extra kostnader längre fram. Det kan vara en bra idé att rådfråga med våra elektriker för att få en tydlig uppfattning om vilka förberedelser som krävs för en smidigt installationen.

Kostander 

Priset på en laddbox kan variera beroende på märke och funktioner. Kom ihåg att inkludera installationskostnader i din budget, eftersom detta kan utgöra en betydande del av kostnaden.
Men om du har möjlighet att dra nytta av grönt teknik avdrag kan du få upp till 50% rabatt på hela arbetskostnaden samt material. Om du vill veta mer, besök Skatteverket.

Är det värt att skaffa en laddbox? 

Slutligen, när du funderar på om det är värt att installera en laddbox i ditt hem, kan det vara till hjälp att göra en enkel ekonomisk kalkyl för att bedöma kostnaden i förhållande till de fördelar som du kommer att få. Nedan finns du en enkel förklaring på hur du kan göra det. 

Beräkna dina nuvarande laddkostnader

Börja med att uppskatta hur mycket du spenderar på att ladda din elbil vid offentliga laddstationer eller andra alternativa metoder. Detta kan inkludera tid och pengar som du lägger på att åka till laddstationerna.

Uppskatta din framtida laddkostnad med en laddbox

Ta reda på priset per kWh för el vid din bostad och beräkna hur mycket det skulle kosta att ladda din elbil med en laddbox jämfört med andra alternativ. Du kan använda den uppskattade laddningstiden för din elbil och din körsträcka för att göra denna beräkning.

Jämför installationskostnaden med besparingarna

Ta hänsyn till kostnaden för att köpa och installera laddboxen. Jämför sedan denna kostnad med de årliga besparingarna som du förväntar dig att göra genom att ladda hemma med en laddbox istället för offentliga laddstationer.

Tidsbesparingar

Glöm inte att beakta den tid du sparar genom att inte behöva köra till en laddstation varje gång du behöver ladda din bil. Din tid har också ett värde, och detta kan vara en viktig faktor att ta med i övervägandet.

Miljöfördelar

Tänk på de miljömässiga fördelarna med att köra en elbil och använda en laddbox. Minskad luftförorening och minskade växthusgasutsläpp är värdefulla bidrag till en hållbar framtid.

När du har gjort dessa beräkningar kan du avgöra om investeringen i en laddbox är värt det för dig. För många elbilsägare visar det sig vara ett smart och lönsamt beslut som ger bekvämlighet, besparingar och en positiv inverkan på miljön.

Sammanfattningsvis är det viktigt att noggrant överväga dina behov och förutsättningar när du köper en laddbox. Att välja rätt laddbox kan göra en stor skillnad i din elbil upplevelse och bidra till en mer hållbar framtid.

Vi hjälper dig att hitta rätt!

Du är välkommen att kontakta oss om du har några frågor och funderingar kring laddboxar, eller andra tekniska frågor. Kontakta oss

Läs nästa

Elbilsladdare för bostadsrättsförening
Så fungerar hemladdning för elbilar: En grundläggande guide

Kontakt oss

Har du några frågor eller funderingar?

Skicka oss ett meddelande så återkommer inom kort.